Плодова салата

В този урок:

  • ще си припомниш кои храни са здравословни;
  • ще разбереш какво съдържа готварската рецепта;
  • ще приготвиш плодова салата по своя рецепта, като следваш описаните етапи;
  • ще оцениш своята работа.

Кои храни са здравословни? Кликни върху картинките, за да провериш отговорите си.

Вярно!
Вярно!
Грешно!
Грешно!
Вярно!
Вярно!
Като спазваш изискванията за приготвяне на плодова салата, създай своя готварска рецепта и я изпълни. Приготви салатата, като следваш описаните етапи в този и следващите няколко екрана.
1) Избор на плодове. Купуването на плодове без вкус, с ниски хранителни качества и на висока цена извън сезона на зреенето им не е разумно.
2) Белене на плодовете. За салатата плодовете може да бъдат обелени, като преди това се измият добре. В обелката обаче се съдържат много полезни вещества. Достатъчно е плодовете да се почистят от костилките и дръжките.
3) Нарязване на плодовете. Добре е нарязаните парчета да бъдат с приблизително еднаква големина. Тя да е такава, че една хапка да съдържа поне два плода.
4) Овкусяване. Салатата може да се овкуси със сладък сос или сироп. Особено полезна е заливката с мед.
Украсяване. Салатата може да се украси със сметана, кисело мляко, сурови ядки, кокосови стърготини, канела, бисквита, листенца от мента и др.
Сервиране. Плодовата салата може да се поднесе в керамични или стъклени купички, чинийки или чаши за сладолед.
Оцени своята работа, като избереш личицето,
което най-точно показва как се чувстваш.