Жътва в Добруджа
Сливенското поле на юг от Стара планина е градината на прасковите в България.
Розобер в Казанлъшкото поле. Брането на рози се извършва ръчно много рано сутрин, преди цветът да е разцъфнал, за да не се загуби ароматът му.
Необходими са три хиляди килограма розови листа, за да се получи един килограм розово масло.
Един килограм розово масло струва колкото три килограма злато
Прибиране на зеленчукова реколта.
България е традиционен производител на грозде и вино. Равнинните земи предлагат отлични условия за развитие на лозарството.
От горите добиваме дървен материал. Отсечените дървета се заместват с нови. Те се превръщат в истинска гора много бавно, за около 60 – 70 години.
От планината тръгва пътят на водата до нашия дом. Силата на буйните и бързи планински реки произвежда електроенергия, без която не можем.
По планинските пасища се отглеждат стада овце, кози и крави. В планините има ценни билки и горски плодове. За да ги опазим, трябва да ги берем внимателно.
От недрата на планините хората добиват ценни подземни богатства. В Родопите има най-много от тях.
Планините привличат хората за почивка и спорт
с красивата си природа, минералните извори
и дебелата снежна покривка.