БИГБЕНД И РОК ГРУПА

В този урок:

  • ще изпеете нова песен;
  • ще научите какво е бигбенд;
  • ще научите още за рок групите.

Чуйте песента „Сто надежди“,
включена в албума на Б. Т. Р. „Защо“,
издаден през 2014 г.

СТО НАДЕЖДИ

песен из репертоара на Б.Т.Р.
музика Славчо Николов текст Александър Петров
1. Някой е открил звезда – между милиони светлини… И е звук във тишина – за заспалите души... Някой е намерил смисъл нов – за необяснимите неща... Със надежда и любов – е оставил своята следа... Затова кълбото на Земята – ден след ден по своя път върви... Ронят се сезоните... Листата... Но остават нашите следи...

Припев:

Сто надежди всеки ден откривам... Сто надежди... И една сълза... Сто надежди се събират – в извора на живата вода...
2. Някой може би ще го намери – някой ден – през девет планини... Може би ще е в неделя... Може би ще бъдеш точно ти... Затова кълбото на Земята – ден след ден по своя път върви... Ронят се годините... Листата... Но остават нашите следи...

Припев: ... (4)

Чуйте инструментала на песента „Сто надежди“.

Разпознахте ли тембрите на тъпана и гайдата? Музикантите проявяват постоянен стремеж към различно и нетрадиционно звучене, включват фолклорни елементи в своите търсения.

Изпейте песента.

В края на XIX век на основата на музиката на афроамериканците в САЩ се заражда джазът. Тази музика с характерно звучене, в която голяма роля има импровизацията, в началото се изпълнява от малки инструментални състави. В тях в различни комбинации свирят някои медни духови инструменти, кларинет, устна хармоника, банджо, ударни инструменти...
По-късно, с навлизането на саксофона, се създава големият джаз оркестър, наречен бигбенд. В него водеща е ролята на духовите инструменти – саксофони, тромпети, тромбони, участват и пиано, китара, контрабас, ударни инструменти.
Бигбендът на Българското национално радио е създаден през 1960 г. С него са направени първите студийни записи на звездите на българската поп и джаз музика. В продължение на три десетилетия, под диригентството на известния музикант Вили Казасян, оркестърът е участник и във всички значими поп и естрадни фестивали, като „Златният Орфей“ и „Мелодия на годината“.
Днес, под ръководството на Антони Дончев, Бигбендът продължава да прави концерти и записи за фонда на БНР и участва в международни джаз фестивали, като репертоарът му включва разнообразна музика.
В средата на XX век се появява рок музиката. Нейното напористо и твърдо звучене, както и бунтарският дух, който носи, бързо спечелват сърцата на младите хора в Европа, САЩ и целия свят.
Сред пионерите на тази музика в Европа са четирима младежи от Ливърпул, Великобритания, които пеят и свирят на китари и ударни инструменти – групата „Бийтълс“. За кратко време музиката им завладява света и започват да се появяват групи, които им подражават.
Първите звезди, като Бил Хейли, Елвис Пресли и много други, съчетават енергичен ритъм и специфично вокално изпълнение. На мястото на големите бигбенд оркестри в началото на 60-те години се утвърждават малки групи с електроакустични уредби и основен инструмент електрическата китара.
Специфичното звучене на рок групата се дължи на задължителното участие на китари, обикновено електрически – соло, бас и ритъм, барабани и характерни вокали.
Б.Т.Р. е една от най-обичаните български рок групи. Музикантите са били неведнъж на една сцена с легендарните
Deep Purple, Whitesnake, Scorpions и др. Те радват своите фенове с участия в клубове и зали в България,
свирят на престижни рок фестивали, включват се в множество благотворителни събития. През 2006 г. групата участва в кампанията „Великите българи“ на БНТ с песента „100 надежди“,
записана специално за този проект. „Елмаз и стъкло“, „Цвете от луната“, „Спасение“ са едни от хитовете на групата. През 2008 и 2012 г. Б.Т.Р. е избрана за група на годината от слушателите на БГ радио.
Световна популярност печелят британските групи
„Бийтълс“, „Ролинг Стоунс“ и др. Музиката на рок групите обикновено е с проста мелодия, силен звук, бързи темпа, китарни сола,
най-често с водещ вокалист, китари (соло, ритъм и бас) и барабани. От раждането си до днес рок групите се развиват в широка палитра от стилове и жанрове. Родени преди повече от шест десетилетия в САЩ и Англия, днес рок групите изпълняват музика със звезди по целия свят.
Бигбенд и рок група